Zupa gulaszowa
197 kcal /
824 kJKalorie
824 kJKalorie
14.1 gBiałko
22.9 gWęglowodany
5.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 ½
- łyżeczki kminku, mielonego
- 1 płaska łyżeczka majeranku, suszonego
- 20 – 40 g smalcu wieprzowego
- 20 – 40 g oleju
- 500 g mięsa wołowegogulaszowego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 700 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 – 3 liście laurowe, suszone
- 2 – 3 ziarna ziela angielskiego
- 160 – 180 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 160 – 180 g zielonej papryki pokrojonej w 4 cm paski
- 160 – 180 g czerwonej papryki pokrojonej w 4 cm paski
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej wołowinę, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 400 g cebuli i 4 ząbki czosnku, dodać 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżkę papryki, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę oleju i 20 g koncentratu pomidorowego, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 400 g cebuli i 4 ząbki czosnku, dodać pozostałą 1 łyżeczkę kminku, 1 łyżkę papryki, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę oleju i 20 g koncentratu pomidorowego, rozdrobnić6 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić7 min/120°C/obr. 1. W tym czasie w stacji Thermomix Friend ustawić7 min/120°C/obr. 1i dusić, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie pokroić odważoną wołowinę na 1-2 cm kawałki.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać połowę pokrojonej wołowiny, 800 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, 2 szczypty pieprzu i 1 szczyptę płatków chili. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić40 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić naczynie miksujące z drugą połową duszonej cebuli w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe pokrojone mięso wołowe, 800 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, 2 szczypty pieprzu i 1 szczyptę płatków chili. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, gotować40 min/100°C/obr. 1.
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej 250 g ziemniaków, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 550 g ziemniaków, gotować20 min/100°C//obr. 0.5. W tym czasie do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważone ziemniaki. Ustawić20 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. Zupę przelać z obu naczyń miksujących do wazy. Zupę gulaszową przyprawić do smaku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem pieczywa.