Paj (pie) z jeżynami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
343.2 kcal /
1436.9 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
54.2 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kruche ciasto: 300
  • g mąki pszennej typu 550
  • 150 g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie z jeżyn: 400
  • g jeżyn, świeżych
  • 200 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 25 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • Paj (pie): cukier puder do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajko i sól, wymieszać25-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na dwie części (w proporcji ¾ i ¼), uformować w kule, każdą zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie z jeżyn. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć jeżyny, dodać cukier, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i skrobię ziemniaczaną, gotować20 min/100°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C i kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Między dwoma arkuszami folii spożywczej rozwałkować większą kulę ciasta i ostrożnie wyłożyć nim dno oraz brzegi formy do tarty z wyjmowanym dnem (Ø 25 cm). Aby w łatwiejszy sposób wyłożyć formę ciastem, należy zdjąć folię z wierzchu ciasta i ostrożnie nawinąć ciasto na wałek. Nawinięte ciasto przenieść na przygotowaną formę do tarty, następnie docisnąć do dna i brzegów formy, wypełniając ciastem wszystkie przestrzenie. Usunąć nadmiar ciasta wystający poza brzegi formy. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obciążniki do ciasta lub nasiona roślin strączkowych do obciążenia albo ustawić niedużą foremkę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  4. Piec 20 min (200°C), następnie zmniejszyć temp. piekarnika do 180°C. Nadzienie z jeżyn przełożyć na podpieczony spód, rozsmarować dokładnie kopystką. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pokroić radełkiem lub nożem w 1 cm paski. Na wierzchu tarty ułożyć paski w taki sposób, aby powstała kratka.
  5. Piec kolejne 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Paj (pie) z jeżynami podawać pokrojony na kawałki, oprószony cukrem pudrem lub z porcją lodów waniliowych albo bitej śmietany.
Przewijanie do góry