Paleo nachos
283.8 kcal /
1187.3 kJKalorie
1187.3 kJKalorie
11 gBiałko
10.4 gWęglowodany
24.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 220 g migdałów, blanszowanych
- 70 g siemienia lnianego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- 2 białka
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, dodać siemię lniane, sól, kmin rzymski i chili, zmielić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać białka, wymieszać10 s/obr. 4. Masę przełożyć na blat, uformować kulę i podzielić ją na 2 równe części. Pierwszą połowę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 1-2 mm. Usunąć górny arkusz papieru. Rozwałkowaną masę przełożyć wraz z dolnym arkuszem papieru na pierwszą blachę. W ten sam sposób rozwałkować pozostałą masę i przełożyć ją na drugą blachę. Obie części masy pokroić na trójkąty o boku ok. 5 cm. Piec 12-20 min (180°C) lub do momentu, aż nabiorą złotobrązowego koloru i będą chrupiące (patrz wskazówka). Paleo nachos podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami (patrz wskazówka).