Paluchy z boczkiem i cebulą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
220 kcal /
923 kJ
Kalorie
6 gBiałko
29 gWęglowodany
7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g piwa (np. pszenicznego)
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 10 g cukru
  • 550 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g prażonej cebulki,gotowej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne, mielonego
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 2 krople sosu Worcestershire
  • 16 plastrów chudego boczku, wędzonego, w plastrach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać piwo, dodać drożdże i cukier, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, sól, prażoną cebulkę, pieprz cayenne, rozmaryn i sos Worcestershire, wyrobić Ciasto /3 min. Przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 min. W tym czasie dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka), odstawić.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków (po ok. 65 g), uformować wałki (Ø ok. 1 cm). Na każdym wałku położyć po plasterku boczku i zwinąć spiralnie razem z ciastem. Paluchy układać na przygotowanych wcześniej blachach, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  4. Piec 20 min (200°C), jedna blacha po drugiej, odstawić na kratkę do przestudzenia. Paluchy z boczkiem i cebulą podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry