Zupa gulaszowa z żurawiną

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
262.1 kcal /
1096.5 kJ
Kalorie
19.1 gBiałko
24.7 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oleju
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw dogulaszu
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 700 g wołowinygulaszowej bez błon, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 400 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki w 1 cm plastry
  • 400 g białych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki w 1 cm plastry
  • 35 g mąki pszennej
  • 150 g czerwonego wina
  • 70 g dżemu żurawinowego
  • 70 g borówek do mięs i serów
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • chili, mielone do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, mieszankę przypraw do gulaszu, koncentrat pomidorowy i sól, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wołowinę, odparowywać bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać wodę, koncentrat bulionu mięsnego i pieczarki, gotować90 min/100°C//obr. 1.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego mąkę i wino. Dokładnie wymieszać. Do naczynia miksującego dodać mieszaninę mąki i wina, gotować8 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać żurawinę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Doprawić solą, pieprzem i mielonym chili. Zupę gulaszową z żurawiną podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry