Paneer

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
396.6 kcal /
1659.4 kJ
Kalorie
21.1 gBiałko
31.7 gWęglowodany
21.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1800 g mleka tłustego (min. 3,2%)
  • 50 g octu 10%

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać14 min/90°C/obr. 2. W tym czasie koszyczek wyłożyć podwójną warstwą gazy i umieścić w dużej misce, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać ocet, podgrzewać5 min/80°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Mleko powinno rozwarstwić się na skrzep sera i serwatkę. Zawartość naczynia miksującego powoli przelać do przygotowanego wcześniej koszyczka, odsączyć, pozostawiając ser w gazie, serwatkę wylać. Koszyczek z serem ponownie włożyć do miski, upewniając się, że dno koszyczka nie dotyka odciekającej serwatki. Przykryć ser wolnymi brzegami gazy, obciążyć np. spodkiem i słoikiem z wodą, odstawić do lodówki na 3-4 godz., aż ser stężeje i całkowicie oddzieli się od serwatki.
  3. Paneer przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce i używać do wybranych przepisów.
Przewijanie do góry