Panna cotta z orzechów nerkowca z sosem malinowym
325.6 kcal /
1362.3 kJKalorie
1362.3 kJKalorie
6.7 gBiałko
39.9 gWęglowodany
17.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Panna cotta: 100
- g cukru
- ½
- laski wanilii pokrojonej na kawałki
- 200 g orzechów nerkowca
- 2 czubate łyżeczki agar-agar (5g)
- 15 g oleju słonecznikowego
- 500 g wody
- Sos malinowy: 40
- g cukru
- 300 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych, wraz z sokiem
- 40 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia wsypać cukier, dodać wanilię, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać orzechy nerkowca, agar-agar, olej i wodę, zmiksować1 min 30 s/obr. 10, następnie gotować8 min/110°C/obr. 3.
- Foremki do sufletów (6 szt.) opłukać zimną wodą, następnie wypełnić powstałą masą. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować8 s/obr. 10. Dodać maliny wraz z sokiem, sok z cytryny, zmiksować15 s/obr. 7. Sos przelać przez sitko o drobnych oczkach, aby usunąć pozostałe kawałki malin.
- Za pomocą noża zanurzonego wcześniej w gorącej wodzie, odkroić rant każdej foremki i ostrożnie wyjąć panna cottę na talerzyki. Panna cottę z orzechów nerkowca podawać polaną sosem malinowym.