Paprykarz ze śledziem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
174.8 kcal /
731.6 kJ
Kalorie
9.2 gBiałko
16.6 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g ryżu białego
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 300 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2 cm kawałki
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, seler i czerwoną paprykę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać przecier pomidorowy, cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz i cynamon, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać śledzie, gotować5 min/100°C//obr. 2.
  5. Dodać ugotowany ryż, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, doprawić do smaku pieprzem i solą, odstawić do ostudzenia na min. 30 min.
  6. Paprykarz ze śledziem podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry