
Paprykarz ze śledziem
174.8 kcal /
731.6 kJKalorie
731.6 kJKalorie
9.2 gBiałko
16.6 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 120 g ryżu białego
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- 300 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2 cm kawałki
- sól ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony ilość do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze18-20 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę, seler i czerwoną paprykę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz i cynamon, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śledzie, gotować5 min/100°C//obr. 2.
- Dodać ugotowany ryż, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, doprawić do smaku pieprzem i solą, odstawić do ostudzenia na min. 30 min.
- Paprykarz ze śledziem podawać jako dodatek do pieczywa.