Parathas nadziewane kalafiorem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
554 kcal /
2320 kJ
Kalorie
16 gBiałko
68 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 140
  • g wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g masła klarowanego (ghee)
  • 30 g masła klarowanego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę soli
  • Nadzienie z kalafiora: 10
  • g liści kolendry, świeżych
  • 200 g różyczek kalafiora pokrojonego na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w plastry
  • 1 – 2 zielone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 20 g masła klarowanego (ghee)
  • 20 g masła klarowanego
  • ½
  • łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • masło klarowane (ghee) do smażenia
  • masło klarowane do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać1 min 30 s/37°C/obr. 1.
  2. Dodać mąkę, mąkę pełnoziarnistą, masło klarowane, oliwę i sól, wymieszać15 s/obr. 4, następnie wyrobić4 min/. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kalafior, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, imbir i papryczki chili, rozdrobnić3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 10.
  6. Dodać masło klarowane, kmin rzymski i pieprz cayenne, podgrzewać3 min/80°C/obr. 1.
  7. Dodać rozdrobniony kalafior, podgrzewać5-6 min/80°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia.
  8. Do naczynia z kalafiorem dodać rozdrobnioną wcześniej kolendrę, dokładnie wymieszać.
  9. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdy kawałek rozwałkować na kształt koła (Ø 15-20 cm). Na środku każdego placka ułożyć po 2-3 łyżki masy z kalafiora. Brzegi placka zawinąć do środka każdego okręgu, spłaszczyć dłońmi, aby rozprowadzić równomiernie nadzienie.
  10. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzać masło klarowane. Piec parathas przez ok. 3 min z każdej strony lub do momentu, aż będą złotobrązowe.
  11. Parathas nadziewane kalafiorem podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry