
Pasta à la Norma
313.8 kcal /
1312.8 kJKalorie
1312.8 kJKalorie
10.9 gBiałko
50.4 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g bakłażanów pokrojonych w 2 cm kostkę
- 2 ½
- łyżeczki soli
- 100 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia bakłażanów
- 800 g pomidorów śliwkowych dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
- 500 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 szczypta cukru
- 5 g bazylii, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do podania
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1500 g wody
- 300 g makaronu, suchego, typu farfalle
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego bakłażany, oprószyć je 1 łyżeczką soli, przemieszać je kopystką. Zdjąć przystawkę Varoma odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej ricottę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać 30 g oliwy, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, cukier, bazylię, ½ łyżeczki soli i pieprz. Na pokrywie naczynia miksującego umieścić przystawkę Varoma, gotować20 min/100°C/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Sos pomidorowy przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i 10 g oliwy, gotować12 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i podsmażyć na niej ugotowane na parze bakłażany na złocisty kolor (ok. 10 min).
- Dodać makaron i 1 łyżeczkę soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do naczynia, w którym znajduje się sos pomidorowy, dodać podsmażone bakłażany, odważoną ricottę, bazylię, wymieszać przy pomocy kopystki. Pastę à la Norma podawać bezpośrednio po przygotowaniu.