Pasta jajeczna z awokado

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
157.6 kcal /
659.2 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
6.7 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g wody w temp. pokojowej
  • 4 jajka
  • 80 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 50 g cebuli dymki tylko zielona część, pokrojonej na kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżeczki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • pieprz cytrynowy do oprószenia
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane jajka przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie opłukać naczynie miksujące. Ostudzone jajka obrać.
  2. Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, ogórki, awokado i cebulę dymkę, dodać sól, pieprz i sok z limonki, rozdrobnić20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać5 s/obr. 4. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Pastę jajeczną z awokado przechowywać w lodówce lub podawać jako dodatek do pieczywa oprószoną pieprzem cytrynowym.
Przewijanie do góry