Pasta jajeczna z awokado
157.6 kcal /
659.2 kJKalorie
659.2 kJKalorie
7.4 gBiałko
6.7 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody w temp. pokojowej
- 4 jajka
- 80 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 1 awokado dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 50 g cebuli dymki tylko zielona część, pokrojonej na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżeczki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- pieprz cytrynowy do oprószenia
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane jajka przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie opłukać naczynie miksujące. Ostudzone jajka obrać.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, ogórki, awokado i cebulę dymkę, dodać sól, pieprz i sok z limonki, rozdrobnić20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać5 s/obr. 4. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. Pastę jajeczną z awokado przechowywać w lodówce lub podawać jako dodatek do pieczywa oprószoną pieprzem cytrynowym.