Pasta jajeczna z makrelą i chrzanem
150.6 kcal /
630.1 kJKalorie
630.1 kJKalorie
8.3 gBiałko
1.7 gWęglowodany
12.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 400 g wody
- 4 jajka
- 30 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 15 g masła
- 15 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 30 g chrzanu, tartego
- 30 g majonezu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 130 g makreli, wędzonej bez ości i bez skóry, pokrojonej na 3 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Następnie jajka obrać ze skorupek i przekroić na pół, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć pora, rozdrobnić3 s/obr. 5. Pora zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane jajka, rozdrobnioną natkę pietruszki, szczypiorek, chrzan, majonez, sól i pieprz, wymieszać2 s/obr. 3.5.
- Dodać makrelę, wymieszać5 s/obr. 3.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 30 min. Pastę jajeczną z makrelą i chrzanem podawać jako dodatek do pieczywa.