Pasta jajeczna z makrelą i chrzanem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
150.6 kcal /
630.1 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
1.7 gWęglowodany
12.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g natki pietruszki, świeżej tylko liście
  • 400 g wody
  • 4 jajka
  • 30 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 15 g masła
  • 15 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • 30 g chrzanu, tartego
  • 30 g majonezu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 130 g makreli, wędzonej bez ości i bez skóry, pokrojonej na 3 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Następnie jajka obrać ze skorupek i przekroić na pół, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pora, rozdrobnić3 s/obr. 5. Pora zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1.
  5. Dodać ugotowane jajka, rozdrobnioną natkę pietruszki, szczypiorek, chrzan, majonez, sól i pieprz, wymieszać2 s/obr. 3.5.
  6. Dodać makrelę, wymieszać5 s/obr. 3.5. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić do lodówki na 30 min. Pastę jajeczną z makrelą i chrzanem podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry