Pasta kanapkowa curry z ciecierzycy i soczewicy
173 kcal /
726 kJKalorie
726 kJKalorie
6 gBiałko
16 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia soczewicy
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 1 jabłko bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 cebule dymki tylko białe części, przekrojone na pół
- 1 ząbek czosnku
- 250 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 120 g majonezu, wegańskiego
- 10 g szczypiorku, świeżego z cebuli dymki, posiekanego
- 2 łyżeczki curry, mielonego
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę. Zalać wodą tak, aby była zakryta, odstawić do namoczenia na ok. 15 min (patrz wskazówka). Po tym czasie soczewicę odcedzić przez koszyczek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać oliwę i 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek z soczewicą, gotować14 min/95°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłko, cebule dymki i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowaną soczewicę, ciecierzycę, majonez, szczypiorek, curry, płatki drożdżowe, sok z cytryny, pozostałe ½-1 łyżeczki soli, pieprz i kurkumę, zmiksować Turbo/2.0 s/2 razy. Pastę kanapkową curry z soczewicy i ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.