Pasta marchewkowa
111.2 kcal /
465.3 kJKalorie
465.3 kJKalorie
0.8 gBiałko
5 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać 20 g masła, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 80 g masła, koncentrat pomidorowy, tymianek, oregano i sól, podgrzewać6 min/90°C/obr. 2, następnie zmiksować20 s/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty. Pastę marchewkową podawać jako dodatek do pieczywa lub wytrawnych wypieków.