Pasta marchewkowa z figami
713.5 kcal /
2985.3 kJKalorie
2985.3 kJKalorie
16.8 gBiałko
96 gWęglowodany
35.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g fig, suszonych
- 500 g wody wrzącej
- 50 g migdałów, blanszowanych
- 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 10 g masła
- 220 g wody
- ½
- łyżeczki kardamonu, mielonego
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- pieczywo do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej figi i wrzącą wodę, odstawić na 15 min. Następnie figi odsączyć przez koszyczek, pokroić w ćwiartki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i wodę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
- Dodać pokrojone figi, rozdrobnione migdały, kardamon i sok z cytryny, wymieszać25 s/obr. 5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy i odstawić do ostudzenia na ok. 2 godz. Pastę marchewkową z figami podawać ze świeżym pieczywem.