Pasta marchewkowa z figami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
713.5 kcal /
2985.3 kJ
Kalorie
16.8 gBiałko
96 gWęglowodany
35.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g fig, suszonych
  • 500 g wody wrzącej
  • 50 g migdałów, blanszowanych
  • 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 10 g masła
  • 220 g wody
  • ½
  • łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • pieczywo do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej figi i wrzącą wodę, odstawić na 15 min. Następnie figi odsączyć przez koszyczek, pokroić w ćwiartki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić8 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło i wodę, gotować15 min/100°C/obr. 2.
  5. Dodać pokrojone figi, rozdrobnione migdały, kardamon i sok z cytryny, wymieszać25 s/obr. 5. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy i odstawić do ostudzenia na ok. 2 godz. Pastę marchewkową z figami podawać ze świeżym pieczywem.
Przewijanie do góry