Pasta Mutabal z podpłomykami
307.3 kcal /
1287 kJKalorie
1287 kJKalorie
10.4 gBiałko
53.7 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Arabska mieszanka przypraw: 3
- łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczkigoździków
- 1 gałka muszkatołowa, cała
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 3 łyżeczki nasion kolendry
- 3 łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- Pasta mutabal z podpłomykami: 500
- g bakłażanów przekrojonych wzdłuż na pół
- sól do oprószenia
- pieprz czarny, mielony do oprószenia
- 175 g jogurtu naturalnego
- 185 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750
- ¾
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- mąka pszenna chlebowa do oprószenia blatu
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 30 – 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- pestkigranatu do posypania
- kolendra, świeża tylko liście, do posypania
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz, ziele angielskie, goździki, gałkę muszkatołową, cynamon, kolendrę i imbir, zmielić10-15 s/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bakłażany. Bakłażany wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę skórką do dołu, oprószyć solą i pieprzem.
- Piec ok. 35-45 min (180°C) lub do momentu, kiedy bakłażany będą miękkie.
- Do naczynia miksującego wlać jogurt, dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1½ łyżeczki soli, wymieszać10 s/obr. 6. Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat i podzielić na 4 równe części. Umyć naczynie miksujące.
- Z każdej części ciasta uformować kulę, następnie rozwałkować, tworząc okrągłe podpłomyki (Ø 14 cm, grubość 3-4 mm). Za pomocą ostrego noża na powierzchni każdego podpłomyka zrobić po 4 nacięcia, zachowując 3 cm odstępu między liniami.
- Na kuchence rozgrzać patelnię grillową, układać na niej po 1 podpłomyku i piec 1-2 min z każdej strony, układać na talerzu, odstawić.
- Bakłażany wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 min, ostrożnie obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać ½-1 łyżeczkę arabskiej mieszanki przypraw, upieczone bakłażany, sok z cytryny, tahini i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować15-20 s/obr. 5. Przełożyć do miski, posypać pestkami granatu i kolendrą. Pastę Mutabal podawać z podpłomykami.