Pasta pralinowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1090 kcal /
4560.5 kJ
Kalorie
18.2 gBiałko
130.2 gWęglowodany
61.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g cukru
  • 50 g wody
  • 400 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 200 g orzechów nerkowca prażonych, niesolonych i 200g migdałów, blanszowanych
  • 60 – 80 g oleju

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier i wodę. Przełożyć do garnka o grubym dnie, wymieszać drewnianą łyżką. Na tym etapie masa nie będzie klarowna i będzie zawierała grudki.
  2. Garnek postawić na kuchence i zagotować na średniej mocy palnika stale mieszając do momentu, aż grudki cukru nie będą już widoczne. Od tego momentu zaprzestać mieszania, aby karmel nie zaczął się pienić. Od czasu do czasu potrząsać garnkiem, aby cukier równomiernie się rozpuszczał. Gdy kolor zacznie się zmieniać na bursztynowy, karmel jest gotowy (patrz wskazówka). Natychmiast zdjąć garnek z kuchenki. Gotowy karmel jest bardzo gorący, dlatego ostrożnie wylać go na arkusz pergaminu o wym. 30 x 20 cm, odstawić do zastygnięcia. Ostudzony kamel połamać na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć połamany karmel i orzechy, zmielić30 s/obr. 10.
  4. Dodać olej, uruchomić Miksowanie /20 s. Przemieszać kopystką, uruchomić ponownie Miksowanie /20 s. Przemieszać kopystką, uruchomić ponownie Miksowanie /20 s. Pastę pralinową wykorzystać do wybranych deserów lub podawać jako słodki dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry