Pasta śródziemnomorska
134 kcal /
557 kJKalorie
557 kJKalorie
4 gBiałko
2 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (ok. 6 sztuk)
- ½ – 1
- cebula przekrojona na pół
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 4 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 200 – 300 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki cukru
- 30 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, cebulę, czosnek, bazylię i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek, sól, pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy, wymieszać10 s/obr. 2. Pastę śródziemnomorską podawać np. z grillowanym pieczywem.