Pasta Taramosalata
92 kcal /
387 kJKalorie
387 kJKalorie
3 gBiałko
8 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g białego chleba, czerstwego bez skórki, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g wody
- 20 g cebuli
- 30 g oliwy z oliwek
- 30 g oleju słonecznikowego
- 50 g kawioru z dorsza
- 50 g kawioru z łososia
- 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb i wodę, odstawić na 5 min do namoczenia. Namoczony chleb przełożyć do koszyczka, odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać namoczony wcześniej chleb i oliwę, zmiksować20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kawior i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 7. Pastę Taramosalata podawać bezpośrednio po przygotowaniu.