Pasta Taramosalata

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
92 kcal /
387 kJ
Kalorie
3 gBiałko
8 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g białego chleba, czerstwego bez skórki, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 200 g wody
  • 20 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 30 g oleju słonecznikowego
  • 50 g kawioru z dorsza
  • 50 g kawioru z łososia
  • 10 – 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej chleb i wodę, odstawić na 5 min do namoczenia. Namoczony chleb przełożyć do koszyczka, odcisnąć z nadmiaru wody przy pomocy kopystki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać namoczony wcześniej chleb i oliwę, zmiksować20 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać kawior i sok z cytryny, zmiksować1 min/obr. 7. Pastę Taramosalata podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry