Pasta z białej fasoli z jabłkiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
139.4 kcal /
583.7 kJ
Kalorie
5.3 gBiałko
10.8 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 130 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka białej fasoli, z puszki z zalewą (400g)
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i jabłko, dodać olej rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić8 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do miski włożyć koszyczek. Fasolę wraz z zalewą umieścić w koszyczku, odstawić do odsączenia, zalewę zachować (patrz wskazówka).
  3. Do naczynia miksującego włożyć odsączoną fasolę, dodać 30-40 g zachowanej zalewy (patrz wskazówka), sól, majeranek i pieprz, uruchomić Miksowanie /1 min.
  4. Dodać duszoną cebulę z jabłkiem, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na min. 30 min.
  5. Pastę z białej fasoli podawać schłodzoną, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry