Pasta z białej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem
115.6 kcal /
484.3 kJKalorie
484.3 kJKalorie
3 gBiałko
7.4 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 8 – 10 suszonych pomidorów, w oleju odsączonych (olej zachować)
- 240 g białej fasoli, z puszki odsączonej z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- 1 ½
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ¼ – ½
- łyżeczki soli (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki cukru
- 6 gałązek tymianku, świeżego tylko liście
- 1 ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, dodać fasolę, czosnek, paprykę, płatki chili, sól, pieprz, cukier i tymianek, rozdrobnić20 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 50 g oleju z suszonych pomidorów, zmiksować20 s/obr. 9. Pastę podawać z pieczywem lub krakersami jako przekąskę.