Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii; Ryba w papilotach; Krem jabłkowy z kruszonką
1331.7 kcal /
5571.8 kJKalorie
5571.8 kJKalorie
53.3 gBiałko
122.1 gWęglowodany
75 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Orzechowa kruszonka i mus jabłkowy: 150
- g śmietany, 36% tłuszczu mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 500 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego plus 1 łyżeczka
- 80 g cukru
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 10 g cukru wanilinowego
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 90 g mąki żytniej
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- Ziemniaki i marynata do ryby: 300
- g ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm łódeczki
- 3 łyżeczki soli
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 70 g oleju
- 600 – 720 g filetów z ryby o białym mięsie bez skóry i ości, np. okonia morskiego, dorady, dorsza (4 szt. po 150-180g)
- 30 g miodu płynnego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 50 g pora pokrojonego na 2 cm kawałki
- 1 czerwona papryka (ok. 150g), bezgniazd nasiennych, pokrojona na 3 cm kawałki
- Ryba w papilotach i ziemniaki: 2
- marchewki (ok. 120g), pokrojone w paski julienne (dł. 5 cm)
- ½
- cukinii młodej (ok. 120g), pokrojonej w paski julienne (dł. 5 cm)
- 1 pomarańcza ekologiczna, pokrojona w 2 mm plastry
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 – 2 szczypty soli w płatkach
- (opcjonalnie)
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 łyżka koperku, świeżego tylko liście
- 500 g wody
- Pasta z daktyli i koziego sera na cykorii: 60 – 100
- g daktyli, suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 120 g koziego sera, miękkiego podzielonego na kawałki
- 60 – 80 g jogurtu typugreckiego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 szczypty soli
- 1 – 2 cykorie (ok. 120g)
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- liście natki pietruszki, świeże do dekoracji
- Krem jabłkowy: 100
- g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 10 g cukru wanilinowego
- 1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany do podania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać śmietanę, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć jabłka, dodać 15 g soku z cytryny, 30 g cukru i cukier waniliowy, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić10 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Rozgrzać piekarnik do temp. 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, dodać pozostałe 50 g cukru, mąkę, masło i pozostałą 1 łyżeczkę soku z cytryny, rozdrobnić15 s/obr. 6. Przełożyć na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzić, rozbijając większe grudki ciasta na mniejsze kawałki, tworząc kruszonkę. Piec ok. 10 min (160°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix, rozdrobnić20 s/obr. 5. Mus jabłkowy przełożyć do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić opłukane naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, oprószyć 1 łyżeczką soli, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć natkę pietruszki i czosnek, dodać 40 g oleju, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski z ziemniakami, wymieszać, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć na niej rybę, odstawić. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 30 g oleju, dodać miód, pozostałe 2 łyżeczki soli, pieprz i skórkę z cytryny, wymieszać10 s/obr. 5. Marynatę przelać na odważoną rybę, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć por i paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Zamarynowaną rybę ułożyć na 4 kwadratowych arkuszach papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm). Na każdym filecie ułożyć rozdrobniony por z papryką, marchewkę i cukinię, następnie pod rybą i na rybie ułożyć plastry pomarańczy. Tak przygotowaną rybę skropić sosem Worcestershire i oliwą, posypać płatkami soli, rozmarynem i koperkiem. Ryby owinąć szczelnie papierem do pieczenia, zawijając końce papieru pod spód paczuszki. 2 papiloty ułożyć w dolnej części i 2 na wkładzie Varoma, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim przyprawione ziemniaki. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z rybą. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć daktyle i orzechy, rozdrobnić30 s/obr. 4.5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ser, jogurt, sok z cytryny i sól, wymieszać1 min/obr. 4. W tym czasie umyć cykorię i oddzielić liście. Pastę przełożyć na przygotowane liście cykorii, oprószyć pieprzem, udekorować natką pietruszki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć wcześniej ubitą śmietanę, całkowicie ostudzony mus jabłkowy i serek kremowy, dodać cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 4.5. Przełożyć do 4 szklanek, udekorować kruszonką i oprószyć cynamonem. Pastę z daktyli i koziego sera na cykorii podawać jako przystawkę. Rybę w papilotach podawać z ziemniakami i kwaśną śmietaną jako danie główne. Krem jabłkowy z kruszonką podawać jako deser.
