Pasta z pieczonego bakłażana
79.2 kcal /
331.3 kJKalorie
331.3 kJKalorie
1.3 gBiałko
7.2 gWęglowodany
5.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 bakłażan (ok. 400-450g)
- 6 ząbków czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych
- 30 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g sera typu feta pokrojonego na kawałki
- (opcjonalnie)
- 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Bakłażan naciąć w kilku miejscach na głębokość 3 cm i w powstałe zagłębienia włożyć ząbki czosnku. Przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia. Piec 35-40 min (200°C).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki i papryczkę chili, rozdrobnić2 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Bakłażan wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Następnie obrać ze skóry i pokroić na ok. 3 cm kawałki, zachowując upieczony czosnek.
- Do naczynia miksującego dodać upieczonego bakłażana, czosnek, oliwę, sól i pieprz, uruchomić Miksowanie /15 sSkładniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać fetę i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do miseczki, odstawić do lodówki do momentu podania. Pastę z pieczonego bakłażana podawać z pieczywem lub grzankami.