Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
84.7 kcal /
354.5 kJ
Kalorie
2.3 gBiałko
6.8 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • oliwa z oliwek do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i do podania
  • 600 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • 25 g bułki tartej (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej papryki.
  2. Papryki ułożyć w przygotowanym wcześniej naczyniu skórką do dołu. Piec ok. 40-50 min (200°C) lub do momentu, aż skórka mocno się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć do foliowego woreczka, zawiązać i odstawić do ostudzenia. Ostudzone papryki obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pieczone papryki, czosnek, orzechy włoskie, dodać kmin rzymski, chili i sól, zmiksować15-20 s/obr. 10.
  4. Jeśli pasta jest rzadka, dodać bułkę tartą, wymieszać10 s/obr. 4. Pastę z pieczonej papryki i orzechów włoskich podawać obficie polaną oliwą.
Przewijanie do góry