Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
84.7 kcal /
354.5 kJKalorie
354.5 kJKalorie
2.3 gBiałko
6.8 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- oliwa z oliwek do natłuszczenia naczynia żaroodpornego i do podania
- 600 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki chili, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 25 g bułki tartej (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej papryki.
- Papryki ułożyć w przygotowanym wcześniej naczyniu skórką do dołu. Piec ok. 40-50 min (200°C) lub do momentu, aż skórka mocno się przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć do foliowego woreczka, zawiązać i odstawić do ostudzenia. Ostudzone papryki obrać ze skórki, pokroić na kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć pieczone papryki, czosnek, orzechy włoskie, dodać kmin rzymski, chili i sól, zmiksować15-20 s/obr. 10.
- Jeśli pasta jest rzadka, dodać bułkę tartą, wymieszać10 s/obr. 4. Pastę z pieczonej papryki i orzechów włoskich podawać obficie polaną oliwą.