Pasta z tuńczyka i jajek
174.3 kcal /
729.3 kJKalorie
729.3 kJKalorie
16.5 gBiałko
1.8 gWęglowodany
11.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka, w oleju odsączonego (waga po odsączeniu ok. 140g)
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 100 g jogurtu naturalnegogęstego
- 1 – 2 łyżki szczypiorku, świeżego posiekanego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Opróżnić naczynie miksujące i schłodzić je zimną wodą.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane, obrane jajka, tuńczyka, śmietanę i szczypiorek, dodać sól i pieprz, wymieszać8 s/obr. 5. Pastę z tuńczyka i jajek podawać jako dodatek do pieczywa, np. z plastrami awokado i szczypiorkiem.