Pastizzi z groszkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
272.8 kcal /
1142.1 kJ
Kalorie
4.6 gBiałko
14.3 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 1 – 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g zielonegogroszku, świeżego
  • 300 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 200 g sera ricotta podzielonego na kawałki
  • 100 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
  • 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 800g)
  • 1 jajko roztrzepane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, cukier i groszek, gotować12 min/100°C//obr. 1. Ugotowany groszek odcedzić za pomocą koszyczka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać ugotowany groszek, ricottę, mozzarellę, pieprz i pozostałe ½-¾ łyżeczki soli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Na oprószonym mąką blacie ułożyć płat ciasta francuskiego, wykrawać krążki (Ø 10 cm, patrz wskazówka). Na środku każdego krążka kłaść łyżkę farszu i zlepiać brzegi, tworząc pieróg. Układać na przygotowanej wcześniej blasze łączeniem ku górze. Czynności powtórzyć dla drugiego płata ciasta francuskiego i pozostałego farszu.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Pastizzi posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 15-20 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Pastizzi z groszkiem i ricottą podawać na ciepło lub zimno jako przystawkę.
Przewijanie do góry