Pastizzi z groszkiem
272.8 kcal /
1142.1 kJKalorie
1142.1 kJKalorie
4.6 gBiałko
14.3 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 1 – 1 ¼
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g zielonegogroszku, świeżego
- 300 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 100 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 200 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 100 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- 2 płaty ciasta francuskiego (ok. 800g)
- 1 jajko roztrzepane
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, cukier i groszek, gotować12 min/100°C//obr. 1. Ugotowany groszek odcedzić za pomocą koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowany groszek, ricottę, mozzarellę, pieprz i pozostałe ½-¾ łyżeczki soli, rozdrobnić3 s/obr. 5. Farsz przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na oprószonym mąką blacie ułożyć płat ciasta francuskiego, wykrawać krążki (Ø 10 cm, patrz wskazówka). Na środku każdego krążka kłaść łyżkę farszu i zlepiać brzegi, tworząc pieróg. Układać na przygotowanej wcześniej blasze łączeniem ku górze. Czynności powtórzyć dla drugiego płata ciasta francuskiego i pozostałego farszu.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Pastizzi posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 15-20 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Pastizzi z groszkiem i ricottą podawać na ciepło lub zimno jako przystawkę.