Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
176.6 kcal /
738.7 kJKalorie
738.7 kJKalorie
4.6 gBiałko
26.1 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: olej do natłuszczenia miski
- 270 g mleka plus dodatkowo 1 łyżka do posmarowania
- ¾
- łyżki cukru
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 510 g mąki pszennej
- 60 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- Farsz: 20
- ggrzybów, suszonych
- 500 g wody wrzącej
- 550 – 570 g kapusty kiszonej odsączonej z zalewy
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oleju
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 1 jajko
- ziarna sezamu do posypania pasztecików
👨🍳 Przygotowanie
- Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oleju, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, masło i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Z ciasta uformować kulę i włożyć do przygotowanej wcześniej miski. Miskę przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej suszone grzyby, dodać wrzącą wodę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę kiszoną, zdjąć koszyczek i przepłukać kapustę pod zimną, bieżącą wodą. Dokładnie odcisnąć kapustę i pokroić na 1-2 cm kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie namoczone grzyby odcedzić przez koszyczek, wodę z namaczania zachować.
- Do naczynia miksującego dodać namoczone grzyby, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić1 min/120°C/obr. 1, dokładnie przemieszać kopystką, dusić ponownie1 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną kiszoną kapustę, dodać 280 g wody z namaczania grzybów i koncentrat bulionu warzywnego, gotować30 min/100°C//obr. 1.
- Dodać grzyby z cebulą, gotować15 min/100°C//obr. 1. Dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na 15 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (20 x 30 cm), na grubość 3-4 mm. Na środku, wzdłuż całej długości prostokąta rozsmarować ⅓ farszu. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z nadzieniem w środku. Ułożyć na oprószonym mąką blacie łączeniem ciasta do dołu. Czynności powtórzyć dla pozostałych 2 części ciasta. Zwinięte rulony ciasta z nadzieniem przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Każdy rulon pokroić ukośnie na 4-5 cm kawałki. Paszteciki przełożyć na przygotowaną blachę, zachowując 5 cm odstępy. W miseczce roztrzepać jajko z 1 łyżką mleka, następnie posmarować paszteciki za pomocą pędzelka. Wierzch pasztecików posypać sezamem. Piec 15-20 min (200°C), do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu paszteciki ostudzić na kratce. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami podawać jako przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego.