Paszteciki drożdżowe z soczewicą i grzybami
141.3 kcal /
591.1 kJKalorie
591.1 kJKalorie
5 gBiałko
23.8 gWęglowodany
3.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 ggrzybów, suszonych np. borowików podgrzybków
- 300 g napoju sojowego plus dodatkowa ilość do posmarowania (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka cukru
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 ½
- łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 510 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 60 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej
- 700 g wody
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾
- łyżeczki majeranku, suszonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 10 g sosu sojowego
- czarnuszka do posypania (patrz wariant)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego grzyby i opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 300 g napoju sojowego, dodać cukier i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, 40 g oleju i 1 łyżeczkę soli, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć opłukane grzyby i soczewicę, dodać pozostałe 700 g wody, liść laurowy i ziele angielskie, przemieszać kopystką, gotować25-30 min/100°C//obr. . Ugotowane grzyby i soczewicę odcedzić przez koszyczek. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowane grzyby i soczewicę, pozostałe ¾ łyżeczki soli, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i sos sojowy, zmiksować25-30 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części (po ok. 290 g każda). Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (20 x 30 cm), na grubość 3-4 mm. Na środku, wzdłuż całej długości prostokąta rozsmarować ⅓ farszu. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z nadzieniem w środku. Rulon pokroić ukośnie na 8 równych kawałków. Paszteciki przełożyć na przygotowane blachy, zachowując 5 cm odstępy. Czynności powtórzyć dla pozostałych 2 części ciasta. Przykryć ściereczką kuchenną, odstawić na 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Wyrośnięte paszteciki posmarować napojem sojowym za pomocą pędzelka, posypać czarnuszką. Piec 25-30 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Paszteciki drożdżowe z soczewicą i grzybami podawać jako przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego.