
Pasztet
116.4 kcal /
486.9 kJKalorie
486.9 kJKalorie
8.6 gBiałko
2.6 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 3 – 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 g wołowiny pokrojonej na kawałki
- 200 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych na kawałki
- 200 g steku z karkówki, bez kości pokrojonego na kawałki
- 200 g surowego boczku, bez kości, bez skóry pokrojonego na kawałki
- 200 g warzyw, mieszanych (marchewki, korzenia pietruszki, cebuli), pokrojonych na kawałki
- 10 ggrzybów, suszonych krajanki (maślaków, podgrzybków borowików), tylko kapelusze
- 200 g wątróbki drobiowej pokrojonej na większe kawałki
- 1 bułka sucha (ok. 60g)
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 3 jajka
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć wołowinę, piersi indyka, karkówkę i boczek.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa i grzyby, gotować na parze50 min/Varoma/obr. 1.
- Ostrożnie zdjąć pokrywę przystawki Varoma, dołożyć wątróbkę, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 1.
- Odstawić przystawkę Varoma, ugotowane składniki z przystawki i koszyczka odstawić do ostygnięcia. Wywar przecedzić przez koszyczek do innego naczynia, zachować. W ciepłym wywarze namoczyć suchą bułkę. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
- Do naczynia miksującego włożyć połowę ugotowanej porcji: mięsa, wątróbki, warzyw i grzybów, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, zmielić30 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć drugą połowę ugotowanej porcji: mięsa, wątróbki, warzyw i grzybów, zmielić30 s/obr. 7.
- Dodać zmielone składniki, sól, gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek, imbir i jajka, wymieszać30 s/obr. 5. W razie potrzeby doprawić według uznania.
- Podłużną formę (ok. 30 x 12 x 10 cm) natłuścić masłem i posypać bułką tartą. Masę przełożyć do przygotowanej formy do ⅔ wysokości, powierzchnię wygładzić mokrą łyżką. Piec ok. 1 godz. 15 min. (190°C). Kroić i podawać po ostudzeniu.