Pasztet pieczarkowy
148 kcal /
621 kJKalorie
621 kJKalorie
6.3 gBiałko
13.5 gWęglowodany
8.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 jajka
- 3 kromki chleba białego, tostowego (ok. 100g)
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 30 g oleju słonecznikowego
- 300 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- W misce roztrzepać jajka, namoczyć w nich kromki chleba tostowego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej i pieczarki, dusić bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego dodać namoczony w jajku chleb, sól, pieprz i tymianek, wymieszać10 s/obr. 4. Powstałą masę przełożyć do formy keksowej (dł. ok. 31 cm), powierzchnię pasztetu wygładzić kopystką.
- Piec 20 min (220°C). Przed podaniem odstawić na ok. 2 godz. do całkowitego ostudzenia. Pasztet pieczarkowy podawać jako dodatek do pieczywa.