Zupa jarzynowa, roladki drobiowe i warzywa na parze
368.4 kcal /
1541.2 kJKalorie
1541.2 kJKalorie
29.7 gBiałko
21.8 gWęglowodany
18.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Roladki drobiowe: 50 – 60
- g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (7 x 0,5 cm)
- 50 – 60 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (7 x 0,5 cm)
- 50 – 60 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (7 x 0,5 cm)
- 3 filety z piersi kurczaka, bez skóry (ok. 200g każdy)
- sól ilość do oprószenia kurczaka
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia kurczaka
- 6 plastrów seragouda
- Zupa jarzynowa i warzywa na parze: 100
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g kapusty włoskiej pokrojonej na kawałki
- 100 g kapusty np. białej, pekińskiej
- 250 g brukselki świeżej mrożonej, uprzednio rozmrożonej
- 70 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 300 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- ¼
- łyżeczki kminku, mielonego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 200 g różyczek kalafiora
- 100 g żółtej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na kawałki
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej bez łyka, pokrojonej na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej czerwoną paprykę, żółtą paprykę i zieloną paprykę, odstawić.
- Każdą pierś kurczaka przeciąć w poprzek w taki sposób, aby uzyskać dwa płaty, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym płacie ułożyć po 1 plastrze sera i po 2 słupki odważonej wcześniej papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Płaty zawinąć wokół nadzienia, spiąć wykałaczką lub obwiązać nicią wędliniarską, ułożyć na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić5-7 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kapustę, 50 g brukselki i cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, śmietanę, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pozostałe 200 g brukselki, kalafior i fasolkę. Włożyć wkład Varomy z roladkami drobiowymi, gotować na parze30 min/Varoma//obr. 1. Zupę jarzynową i roladki drobiowe podawać z warzywami na parze bezpośrednio po przygotowaniu.