Pasztet sojowy z pistacjami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
147.4 kcal /
617.3 kJ
Kalorie
7.4 gBiałko
11.3 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g nasion soi, suchych
  • 1500 g wody
  • 150 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • masło do natłuszczenia formy i do ułożenia na wierzchu masy
  • bułka tarta do oprószenia formy
  • 2 jajka
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 100 g pestek dyni

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soję i 500 g wody, odstawić do namoczenia na ok. 12 godz. Namoczoną soję odsączyć za pomocą koszyczka.
  2. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 1000 g wody, włożyć koszyczek z soją. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć seler, czosnek i cebulę, rozdrobnić8 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, dusić8 min/120°C/obr. 2.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 28 cm) natłuścić masłem, oprószyć bułką tartą, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć ostudzoną soję, jajka, płatki owsiane, sól, pieprz, majeranek i tymianek, rozdrobnić15 s/obr. 8(patrz wskazówka). Dodać pistacje, wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej formy, na wierzchu masy ułożyć płatki masła.
  7. Piec 60 min (180°C). Pasztet sojowy z pistacjami podawać po ostudzeniu.
Przewijanie do góry