
Pasztet warzywny z soczewicą
154 kcal /
644 kJKalorie
644 kJKalorie
7 gBiałko
22 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 170 g ryżu brązowego
- 30 g siemienia lnianego
- 300 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1000 g wody
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 300 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 3 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 50 g musztardy delikatesowej, wegańskiej
- 40 g ketchupu łagodnego, wegańskiego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż i siemię lniane, zmielić1 min/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek z opłukaną soczewicą, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Opróżnić naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (30 x 10 x 5 cm) natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, paprykę i cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 2.
- Dodać ugotowaną na parze soczewicę, zmielony ryż i siemię lniane, sól, pieprz, paprykę słodką, curry, musztardę i ketchup, składniki przemieszać kopystką, zmiksować15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, przemieszać kopystką, zmiksować ponownie15 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, piec 55-60 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie pokroić w plastry. Podawać jako dodatek do pieczywa.