
Pasztet z brukwi
202 kcal /
848 kJKalorie
848 kJKalorie
5.6 gBiałko
24.1 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- wrząca woda do opłukania kaszy
- 700 g brukwi pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 55 g masła plus dodatkowa ilość do ułożenia na wierzchu pasztetu
- 160 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g czarnych oliwek, bez pestek
- 100 g zielonych oliwek, bez pestek
- 2 łyżeczki chrzanu, tartego
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki tymianku, świeżego tylko liście
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- ziarna sezamu, białego do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod wrzącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć brukiew, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Rozdrobnioną brukiew przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z kaszą, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek z podgotowaną kaszą przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 35 g masła, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę, czarne oliwki i zielone oliwki, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę keksową (dł. 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe 20 g masła, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wcześniej ugotowaną brukiew, chrzan, 1 łyżeczkę soli, pieprz i przyprawę uniwersalną, zmiksować20 s/obr. 8.
- Dodać wcześniej podgotowaną kaszę, jajka i tymianek, zawartość naczynia miksującego przemieszać dokładnie kopystką, następnie zmiksować25 s/obr. 7.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, na wierzchu pasztetu ułożyć kawałki masła i posypać sezamem. Piec 60 min (170°C). Formę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet z brukwi podawać z pieczywem.