Pasztet z brukwi

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
202 kcal /
848 kJ
Kalorie
5.6 gBiałko
24.1 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • wrząca woda do opłukania kaszy
  • 700 g brukwi pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 55 g masła plus dodatkowa ilość do ułożenia na wierzchu pasztetu
  • 160 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 100 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 2 łyżeczki chrzanu, tartego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki tymianku, świeżego tylko liście
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • ziarna sezamu, białego do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod wrzącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć brukiew, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Rozdrobnioną brukiew przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z kaszą, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek z podgotowaną kaszą przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać 35 g masła, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać paprykę, czarne oliwki i zielone oliwki, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę keksową (dł. 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego dodać pozostałe 20 g masła, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  10. Dodać wcześniej ugotowaną brukiew, chrzan, 1 łyżeczkę soli, pieprz i przyprawę uniwersalną, zmiksować20 s/obr. 8.
  11. Dodać wcześniej podgotowaną kaszę, jajka i tymianek, zawartość naczynia miksującego przemieszać dokładnie kopystką, następnie zmiksować25 s/obr. 7.
  12. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, na wierzchu pasztetu ułożyć kawałki masła i posypać sezamem. Piec 60 min (170°C). Formę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet z brukwi podawać z pieczywem.
Przewijanie do góry