
Pasztet z cukinii
48.4 kcal /
202.6 kJKalorie
202.6 kJKalorie
2 gBiałko
6.3 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1000 g cukinii pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 1 ¾
- łyżeczki soli
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g kaszy manny, razowej (patrz wskazówka)
- 20 g otrębów owsianych
- 3 jajka
- 30 g oliwy z oliwek
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć gazą (podwójnie złożoną) lub ściereczką kuchenną, następnie nałożyć na miskę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, dodać 1 łyżeczkę soli, rozdrobnić15-20 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej dolnej części przystawki Varoma, odstawić na ok. 20 min, aż cukinia puści soki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Cukinię bardzo dokładnie odsączyć za pomocą gazy lub ściereczki kuchennej, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony czosnek z natką pietruszki, odciśniętą cukinię, kaszę mannę, otręby, jajka, oliwę, pozostałe ¾ łyżeczki soli, pieprz, paprykę, curry i oregano, wymieszać15 s//obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać powierzchnię kopystką. Piec 1 godz. 15 min (180°C). Pasztet z cukinii podawać po ostudzeniu, pokrojony w plastry.