Pâte de fruits

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
3390 kcal /
14193.3 kJ
Kalorie
5 gBiałko
844 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cukru plus dodatkowa ilość do do obtoczenia
  • 25 g pektyny jabłkowej
  • 200 g syropuglukozowego
  • 1000 g purée owocowego np. purée z mango z puszki (patrz wskazówka)
  • 10 g kwasku cytrynowego w proszku, plus dodatkowa ilość do obtoczenia (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Formę (25 x 25 cm) wyłożyć folią spożywczą, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier i pektynę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić rondel, odważyć do niego syrop glukozowy, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć purée owocowe, wymieszać20 s/obr. 3, następnie podgrzewać5 min/40°C/obr. 2.
  3. Dodać wcześniej odważony cukier z pektyną, gotować6 min/100°C/obr. 2, przemieszać kopystką, gotować kolejne6 min/100°C/obr. 2. W tym czasie rondel z odważonym syropem glukozowym postawić na kuchence, syrop glukozowy podgrzewać ok. 2 min, aż jego konsystencja stanie się bardziej płynna.
  4. Do naczynia miksującego dodać podgrzany syrop glukozowy, gotować10 min/110°C/obr. 3.
  5. Dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać kopystką. Przelać do wcześniej przygotowanej formy, odstawić do zastygnięcia.
  6. Stężałą masę odstawić do lodówki na 1 godz., następnie pokroić w 2,5 cm kostkę, obtoczyć w samym cukrze lub cukrze wymieszanym z odrobiną kwasku cytrynowego (patrz wskazówka).
  7. Pâte de fruitspodawać jako deser.
Przewijanie do góry