Pâté z kurzych wątróbek
80 kcal /
335 kJKalorie
335 kJKalorie
4 gBiałko
1 gWęglowodany
6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 40 g masła
- 60 g chudego boczku, wędzonego pokrojonego na kawałki
- 40 g whisky
- ½
- łyżeczki cząbru, suszonego
- 170 g wątróbki drobiowej
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 100 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki żelatyny w proszku
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, boczek, whisky i cząber, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wątróbkę, rozdrobnić5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować2 min 30 s/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, sól, pieprz i imbir, zmiksować15 s/obr. 9. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do półmiska, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać sok pomarańczowy, gotować3 min/100°C/obr. 1. Dodać żelatynę, uważając, aby nie wsypać jej na noże w naczyniu miksującym, wymieszać30 s/obr. 3. Zawartość naczynia miksującego przelać na masę znajdującą się w półmisku. Odstawić do ostudzenia, następnie włożyć do lodówki na ok. 2 godz. Pâté z kurzych wątróbek podawać schłodzone jako dodatek do pieczywa.