Pâté z wędzonego pstrąga
138.9 kcal /
581.6 kJKalorie
581.6 kJKalorie
4.2 gBiałko
3.8 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 g koperku, świeżego
- 50 g pora tylko białej części, pokrojonego na kawałki
- 160 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g miodu np. wielokwiatowego
- 200 – 250 g filetów z pstrąga, wędzonych, bez skóry pokrojonych na kawałki
- 10 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 30 g słodkiej musztardy np. miodowej
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pora, rozdrobnić3 s/obr. 5. Pora zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 80 g masła, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5. Dodać miód, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 0.5.
- Dodać rybę, sok z cytryny, 20 g musztardy i pieprz, wymieszać25 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać ziarenka pieprzu mieszanego, wymieszać15 s/obr. 5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski lub głębokiego talerza, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g masła, 10 g musztardy i wcześniej rozdrobniony koperek, podgrzać5 min/50°C/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do miski lub głębokiego talerza, w którym znajduje się ryba, wyrównać za pomocą kopystki, odstawić do lodówki na 1 godz. Pâté z wędzonego pstrąga podawać jako dodatek do pieczywa.