Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
678.5 kcal /
2835.9 kJ
Kalorie
12.1 gBiałko
106.7 gWęglowodany
22.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Krem waniliowy: 300
  • g mleka w temp. pokojowej
  • 50 g cukru
  • 45 g mąki pszennej typu 450-550
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
  • Pączki (bomby): 50
  • g cukru
  • skórka z 1 pomarańczy małej, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojona na ok. 2 cm kawałki
  • 85 g mleka
  • 55 g wody
  • 5 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
  • 180 g mąki pszennej chlebowej typu 750
  • 150 g mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 45 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • olej rzepakowy dogłębokiego smażenia i do natłuszczenia blachy
  • wrząca woda do wyrastania ciasta
  • Karmel: 1070
  • g wody
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka syropuglukozowego (opcjonalnie)
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, mąkę, jajka i wanilię, uruchomić Zagęszczanie/100°C. Krem waniliowy przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała powierzchni kremu. Po ostudzeniu przełożyć do szprycy do ciast, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy i skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mleko, wodę, drożdże, jajko, sól, miód i ekstrakt z wanilii, wymieszać10 s/obr. 4, następnie uruchomić Podgrzewanie /37°C/obr. 2.
  4. Dodać mąkę pszenną chlebową, mąkę pszenną i masło, wyrobić Ciasto /3 min, następnie uruchomić Fermentowanie /1 godz./37°C. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek i podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulę, następnie przykryć czystą ściereczką kuchenną i pozostawić na blacie na 15 min. W tym czasie blachę do pieczenia natłuścić olejem, odstawić. Każdą kulę ponownie zagnieść, uformować w kulę i przełożyć na przygotowaną blachę. Wstawić do wyłączonego piekarnika, równocześnie na jego najniższym poziomie ustawić płaskie naczynie żaroodporne z gorącą wodą (ok. 1 l), pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
  5. Na kuchence, na średniej mocy palnika rozgrzać w głębokiej patelni olej (do ok. 165°C). Delikatnie zdejmować wyrośnięte kule ciasta z blachy, smażyć partiami 2-3 min z każdej strony. Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz, następnie w każdym pączku wykonać otwór, wkładając do niego nóż lub patyczek do szaszłyka, w razie potrzeby lekko go poszerzając. W powstałe otwory wkładać szprycę i wypełniać pączki kremem, odstawić.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, uruchomić Czajnik /95°C. Przelać do dużej miski, następnie włożyć do niej małą miskę, aby powstała kąpiel wodna, odstawić.
  8. Aby uzyskać najlepszy rezultat podczas Karmelizowania, użyte składniki muszą dokładnie odpowiadać podanej ilości i opisowi. Rozpoczęcie gotowania powinno nastąpić natychmiast po dodaniu wszystkich składników do naczynia miksującego.
  9. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać pozostałe 70 g wody i syrop glukozowy, uruchomić bez założonej miarki Karmelizowanie . Przełożyć do małej miski umieszczonej w kąpieli wodnej, odstawić. Za pomocą kopystki natychmiast zgarnąć pozostałości masy karmelowej z krawędzi naczynia miksującego, aby pokrywa naczynia miksującego mogła zostać bezpiecznie zamknięta w trybie Mycia Wstępnego.
  10. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po tłuszczu i karmelu. W tym czasie bardzo ostrożnie zanurzać każdy pączek do połowy w karmelu i uważając, aby się nie oparzyć, odkładać na przygotowaną blachę, odstawić do ostudzenia. Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce podawać jako deser.
Przewijanie do góry