Pączki pieczone
332 kcal /
1392 kJKalorie
1392 kJKalorie
6 gBiałko
61 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pączki pieczone: 160
- g mleka
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 4 żółtka
- 300 g marmolady
- 300 g powideł śliwkowychgęstych
- Lukier: 200
- g cukru pudru
- 40 g wody
- kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże, cukier i cukier waniliowy, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę i żółtka, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej marmoladę, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 12 części. Każdą z 6 części uformować w kulę, następnie delikatnie spłaszczyć ją w dłoniach na okrągły placek (Ø 10 cm). Na środek nałożyć 1 łyżeczkę marmolady. Brzegi ciasta zawinąć do góry i dokładnie skleić, formując okrągłą bułeczkę. Kłaść na jedną z przygotowanych wcześniej blach złączeniem do dołu, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C i w ten sam sposób przygotować pozostałe 6 bułeczek i ułożyć je na drugiej blasze. Piec 17-20 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone pączki przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. W tym czasie przygotować lukier. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać wodę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Pączki posmarować lukrem za pomocą pędzelka i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Pączki pieczone podawać jako deser.