Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
190.7 kcal /
798.1 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
28.4 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
  • 150 g mąki żytniej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 330 g wody
  • 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i blachy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczka soligruboziarnistej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 175 g pszenicy, zmielić1 min/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 175 g pszenicy, zmielić1 min/obr. 10.
  3. Dodać zmieloną wcześniej pszenicę, mąkę żytnią, drożdże, 310 g wody, 40 g oliwy, sól i rozmaryn, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. Blachę lub kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) natłuścić oliwą, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształt prostokąta, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, uformować grubszą i wyższą krawędź, odstawić na 30 min.
  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy i 20 g wody, wymieszać10 s/obr. 4. Oliwą wymieszaną z wodą posmarować ciasto, posypać solą gruboziarnistą. Piec 15-20 min (220°C). Pełnoziarnistą focaccię z rozmarynem podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę.
Przewijanie do góry