Pełnoziarnista focaccia z rozmarynem
190.7 kcal /
798.1 kJKalorie
798.1 kJKalorie
4.9 gBiałko
28.4 gWęglowodany
7.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g ziaren pszenicy (patrz wskazówka)
- 150 g mąki żytniej
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 330 g wody
- 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i blachy
- 1 łyżeczka soli
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka soligruboziarnistej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 175 g pszenicy, zmielić1 min/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać pozostałe 175 g pszenicy, zmielić1 min/obr. 10.
- Dodać zmieloną wcześniej pszenicę, mąkę żytnią, drożdże, 310 g wody, 40 g oliwy, sól i rozmaryn, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie miskę natłuścić oliwą. Ciasto przełożyć przygotowanej miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do podwojenia objętości. Blachę lub kamień do pizzy „Paul” (patrz wskazówka) natłuścić oliwą, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować w kształt prostokąta, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, uformować grubszą i wyższą krawędź, odstawić na 30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy i 20 g wody, wymieszać10 s/obr. 4. Oliwą wymieszaną z wodą posmarować ciasto, posypać solą gruboziarnistą. Piec 15-20 min (220°C). Pełnoziarnistą focaccię z rozmarynem podawać na ciepło lub zimno jako przekąskę.