
Pełnoziarniste bułeczki bao z pikantnymi krewetkami i świeżymi warzywami
274.4 kcal /
1148.9 kJKalorie
1148.9 kJKalorie
13.3 gBiałko
36 gWęglowodany
8.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pełnoziarniste bułeczki bao: 250
- g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 550 g wody
- 100 g mleka
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia Varomy i bao
- 20 g cukru
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- olej do natłuszczenia Varomy i bao
- Pikantne krewetki: ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 300 – 375 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych
- 300 – 375 g krewetek, mrożonych, obranych oczyszczonych, uprzednio rozmrożonych
- 50 g białego wina, wytrawnego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 10 liści sałaty
- 1 czerwona papryka bezgniazd nasiennych, pokrojona w paski
- 1 ogórek nieobrany, pokrojony w plastry
- 1 – 2 limonki pokrojone w ćwiartki
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą i mąkę pszenną, dodać 150 g wody, mleko, olej, cukier, drożdże, proszek do pieczenia i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 10 części, uformować kule, rozwałkować na owalny kształt (ok. 15 x 9 cm). Wierzch placków posmarować olejem za pomocą pędzelka, zgiąć na pół. 4 bułeczki ułożyć w przygotowanej dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że nie wszystkie otwory pozostały zakryte. Pozostałe 6 bułeczek ułożyć na wkładzie Varomy. Jeżeli bułeczki się ze sobą stykają, to należy te miejsca posmarować olejem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 400 g wody. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend, nałożyć przystawkę Varoma z bułeczkami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować pikantne krewetki.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć papryczkę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać krewetki, wino, sól i pieprz, gotować8-12 min/100°C//obr. (patrz wskazówka). Przełożyć do innego naczynia. Do każdej bułeczki włożyć liść sałaty, po kilka kawałków papryki, plastry ogórka i 1-2 łyżki krewetek. Pełnoziarniste bułeczki bao z pikantnymi krewetkami i świeżymi warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane kolendrą i z dodatkiem limonki