Pełnoziarniste gofry z malinami
365.1 kcal /
1527.7 kJKalorie
1527.7 kJKalorie
19.6 gBiałko
52.3 gWęglowodany
8.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g malin, świeżych
- 1 jajko
- 40 g twarogu, chudego
- 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g mleka
- 20 g erytrytolu (patrz wskazówka)
- 20 g ksylitolu (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do natłuszczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej maliny, odstawić.
- Rozbić jajko, oddzielić żółtko od białka, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białko, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtko i twaróg, dodać mąkę, mleko, erytrytol i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne10 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do naczynia, w którym znajduje się piana i delikatnie wymieszać kopystką.
- Rozgrzać gofrownicę (patrz wskazówka), posmarować olejem powierzchnię grzejną za pomocą pędzelka i nakładać po 2-3 łyżki ciasta na porcję. Piec ok. 3 min, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Upieczone gofry podważyć ostrożnie nożem, wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Proteinowe gofry podawać z odważonymi malinami bezpośrednio po przygotowaniu.