
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową
1086 kcal /
4548 kJKalorie
4548 kJKalorie
38 gBiałko
155 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zaczyn typu poolish (dzień 1.): 60
- g wody
- 1 mały kawałek drożdży świeżych wielkości ziarnagrochu (1g)
- 80 g mąki orkiszowej, razowej
- Namaczanka (dzień 1.): 25
- g siemienia lnianego
- 25 g komosy ryżowej (quinoa)
- 25 g ziaren słonecznika
- 200 g wody
- 3 łyżeczki łusek babki płesznik (psyllium) mielonych
- 3 łyżeczki łusek babki jajowatej, mielonych mielonych
- Ciasto właściwe (dzień 2.): 330
- g mąki orkiszowej, razowej
- 160 g wody plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 5 g drożdży świeżych
- 25 g mąki żytniej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 5 – 10 kostek lodu pół szklanki wody (ok. 100g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i mąkę, wymieszać1 min/obr. 3. Przełożyć do dużego słoika z pokrywką typu twist off, lekko zakręcić. Odstawić na 1 godz. w temp. pokojowej, następnie odstawić do lodówki na 12 godz. (najlepiej na całą noc). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i przygotować namaczankę.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać siemię lniane, zmiksować3 s/obr. 8.
- Dodać łuski babki płesznik, komosę ryżową, słonecznik i wodę, wymieszać10 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć zaczyn typu poolish, dodać wodę, drożdże, namaczankę, mąkę orkiszową, mąkę żytnią, sok z cytryny, sól i olej, wyrobić Ciasto /2 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie w miseczce wymieszać komosę ryżową i słonecznik.
- Ciasto podzielić na 2 części, oprószyć mąką żytnią. Dłuższe brzegi ciasta złożyć do środka, formując prostokąt (ok. 17 x 10 cm). Za pomocą pędzelka chleby posmarować wodą, posypać mieszanką komosy ryżowej i słonecznika. Chleby przełożyć do drewnianych form do pieczenia z papilotką (patrz wskazówka), przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną. Odstawić do lodówki na 8-12 godz.
- Chleby wyjąć z lodówki, odstawić w temp. pokojowej na 30-45 min. W tym czasie blachę do pieczenia włożyć do piekarnika. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do temp. 250°C.
- Formy z chlebami ustawić ostrożnie na rozgrzanej blasze. Na dno piekarnika wrzucić kostki lodu lub umieścić niską metalową formę, wlać do niej pół szklanki wody (ok. 100 g) i natychmiast zamknąć piekarnik. Obniżyć temp. do 220°C. Piec 35-40 min (220°C). Chleby wyjąć z piekarnika, sprawdzić, czy są upieczone (patrz wskazówka). Studzić na kratce. Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z komosą ryżową podawać po ostudzeniu, pokrojony na kromki, z wybranymi dodatkami.