Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
586 kcal /
2449.3 kJ
Kalorie
20 gBiałko
67.3 gWęglowodany
24.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1500 g wody
  • 45 g oliwy z oliwek
  • 2 ½
  • łyżeczki soli
  • 500 g makaronu, suchego, typu penne
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g mąki pszennej
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 300 g mleka
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
  • 15 g koperku, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, 5 g oliwy, dodać 2 łyżeczki soli, gotować12 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać makaron, na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki nałożyć koszyczek, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 40 g oliwy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać mąkę, śmietanę, mleko, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, gotować4 min/100°C/obr. 2.5.
  5. Dodać łososia i koperek, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć na makaron, wymieszać dokładnie kopystką, udekorować koperkiem.
  6. Penne w sosie śmietanowym z łososiem i koperkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
Przewijanie do góry