Pesto grzybowo-pieczarkowe
169 kcal /
708 kJKalorie
708 kJKalorie
7.6 gBiałko
4.7 gWęglowodany
13.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 – 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 200 g pieczarek pokrojonych w 3 mm plastry
- 100 ggrzybów, świeżych (mieszanych np. podgrzybków, borowików), pokrojonych w 3 mm plastry
- 100 ggrzybów, mrożonych (mieszanych np. podgrzybków, borowików), uprzednio rozmrożonych, pokrojonych w 3 mm plastry
- 30 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 15 liści bazylii, świeżych
- 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
- ¾
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 30 g oliwy z oliwek
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- grzanki do podania
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki i grzyby, dusić4 min/120°C//obr. 0.5, dokładnie przemieszać kopystką, dusić ponownie2 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać orzechy, bazylię, tymianek i oliwę, zmiksować15 s/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty.Odstawić do ostudzenia na 10-15 min.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, sól i pieprz, wymieszać za pomocą kopystki.
- Pesto pieczarkowo-grzybowe podawać na grzankach, udekorowane natką pietruszki.
