Pesto grzybowo-pieczarkowe

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
169 kcal /
708 kJ
Kalorie
7.6 gBiałko
4.7 gWęglowodany
13.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 – 80 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 70 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 200 g pieczarek pokrojonych w 3 mm plastry
  • 100 ggrzybów, świeżych (mieszanych np. podgrzybków, borowików), pokrojonych w 3 mm plastry
  • 100 ggrzybów, mrożonych (mieszanych np. podgrzybków, borowików), uprzednio rozmrożonych, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 30 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 15 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżka tymianku, świeżego tylko liście
  • ¾
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • grzanki do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać pieczarki i grzyby, dusić4 min/120°C//obr. 0.5, dokładnie przemieszać kopystką, dusić ponownie2 min/120°C//obr. 0.5.
  5. Dodać orzechy, bazylię, tymianek i oliwę, zmiksować15 s/obr. 6-8, stopniowo zwiększając obroty.Odstawić do ostudzenia na 10-15 min.
  6. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, sól i pieprz, wymieszać za pomocą kopystki.
  7. Pesto pieczarkowo-grzybowe podawać na grzankach, udekorowane natką pietruszki.
Przewijanie do góry