
Pęczotto z dynią i kurkami
394 kcal /
1649.5 kJKalorie
1649.5 kJKalorie
7.5 gBiałko
58.8 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 200 g kurek, świeżych oczyszczonych
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia dyni
- 600 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- oliwa z oliwek do skropienia dyni
- 1 łyżeczka tymianku, świeżego tylko liście, drobno pokrojonego
- pieprz czarny, mielony do przyprawienia dyni
- 400 g dyni Hokkaido bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 400 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i kurki, dusić bez założonej miarki2 min/120°C//obr. 1.
- Przełożyć z koszyczka do naczynia miksującego wcześniej opłukaną kaszę, dodać sól, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę i koncentrat bulionu warzywnego, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 200 g dyni, skropić ją oliwą, doprawić ½ łyżeczki tymianku, solą oraz pieprzem. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 200 g dyni, skropić ją oliwą, doprawić pozostałą ½ łyżeczki tymianku, gotować na parze13 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowaną na parze dynię i rozdrobnioną natkę pietruszki, wymieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne12 min/120°C//obr. 2. Pęczotto z dynią i kurkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.