
Pęczotto z indykiem, cukinią i suszonymi pomidorami
422 kcal /
1766.8 kJKalorie
1766.8 kJKalorie
30.5 gBiałko
48.8 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 – 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
- 400 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 2 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 20 g masła
- 400 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę i tymianek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać indyka, przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. .
- Dodać opłukaną wcześniej kaszę, sól, pieprz i oregano, przemieszać kopystką, dusić1 min/120°C//obr. .
- Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. .
- Dodać masło, cukinię i suszone pomidory, wymieszać dokładnie kopystką, gotować5 min/100°C/obr. , następnie przemieszać kopystką, gotować kolejne5 min/100°C/obr. . Pęczotto z indykiem, cukinią i suszonymi pomidorami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane rozdrobnioną wcześniej natką i parmezanem.