Pęczotto z indykiem, cukinią i suszonymi pomidorami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
422 kcal /
1766.8 kJ
Kalorie
30.5 gBiałko
48.8 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 5 – 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
  • 400 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na 2 cm kawałki
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 20 g masła
  • 400 g cukinii pokrojonej w 1-2 cm kostkę
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w paski

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę i tymianek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać indyka, przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. .
  6. Dodać opłukaną wcześniej kaszę, sól, pieprz i oregano, przemieszać kopystką, dusić1 min/120°C//obr. .
  7. Dodać wodę i koncentrat bulionu drobiowego, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C/obr. .
  8. Dodać masło, cukinię i suszone pomidory, wymieszać dokładnie kopystką, gotować5 min/100°C/obr. , następnie przemieszać kopystką, gotować kolejne5 min/100°C/obr. . Pęczotto z indykiem, cukinią i suszonymi pomidorami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane rozdrobnioną wcześniej natką i parmezanem.
Przewijanie do góry