Pęczotto z pomidorami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
341.3 kcal /
1428.8 kJ
Kalorie
11.3 gBiałko
55.5 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 50 – 70 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 450 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 475 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • liście bazylii, świeże drobno posiekane, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser mozzarella, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, masło, dodać 1 łyżeczkę oregano, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać opłukaną wcześniej kaszę i sól, przemieszać kopystką, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać12 min/120°C//obr. 1.
  7. Dodać rozdrobnione pomidory, pozostałą 1 łyżeczkę oregano i pieprz, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać8 min/120°C//obr. 1. Pęczotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min. Przełożyć do talerzy, udekorować bazylią i rozdrobnioną mozzarellą, podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne lub dodatek do potraw.
Przewijanie do góry