Pianka ze zsiadłego mleka z orzechami włoskimi w miodzie

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
289.8 kcal /
1213.1 kJ
Kalorie
10.2 gBiałko
31 gWęglowodany
14.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 30 g miodu płynnego
  • 50 – 60 g cukru
  • 5 g skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 100 g wody
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 450 g zsiadłego mleka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy i miód, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10. Cukier cytrynowy przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć rozmaryn, rozdrobnić3 s/obr. 8. Rozmaryn zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przełożyć do miski z orzechami i miodem, dokładnie wymieszać kopystką, przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę.
  5. Piec 7-10 min (180°C) lub do lekkiego zrumienienia. Orzechy w miodzie odstawić do ostudzenia.
  6. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać żelatynę, podgrzewać2 min/50°C/obr. 1. W razie potrzeby przemieszać kopystką, aby zgarnąć żelatynę z dna naczynia miksującego, wymieszać2 min/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  7. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wsypać przygotowany wcześniej cukier cytrynowy i cukier waniliowy, dodać zsiadłe mleko, wymieszać2 min/obr. 2.
  8. Dodać mieszankę żelatyny i wody, ubijać4 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Przelać do 4 pucharków, odstawić do lodówki na 2-3 godz. lub do momentu, aż pianka stężeje.
  9. Piankę ze zsiadłego mleka podawać schłodzoną, posypaną orzechami włoskimi w miodzie.
Przewijanie do góry